UX onderzoek | Fysiek en Online

UX-onderzoek bij Lab45 onthult knelpunten en biedt concrete input voor optimalisatie. Versnel en prioriteer met data-gedreven inzichten, en start vroeg om problemen te voorkomen. Gebruikersgericht ontwerpen begint hier.

De eindgebruiker een stem geven

Wil je een digitaal product of een website ontwerpen die écht aansluit bij de behoeften van je gebruikers? Ontdek hoe UX onderzoek je hierbij kan helpen. 

UX onderzoek, oftewel User Experience onderzoek, is de sleutel tot het begrijpen van de diepere behoeften, motivaties en verwachtingen van je gebruikers. Het stelt je in staat om knelpunten te ontdekken en biedt concrete input voor optimalisatie. Bij Lab45 voeren we semi-gestructureerde, kwalitatieve 1-op-1 interviews uit, waarbij we gebruikmaken van de “thinking aloud” methodiek. Hiermee kunnen we gedrag, begrip en beleving van gebruikers in kaart brengen.

Verbeterde online usability onderzoeken op afstand 

Bij Lab45 bieden we klant- en respondentvriendelijke mogelijkheden voor online usability-onderzoeken op afstand. Als klant kun je nu vanaf elke locatie meekijken en luisteren. Of je nu een fysiek usability onderzoek in ons lab wilt bijwonen of deel wilt nemen aan een remote gebruikerstest, wij bieden flexibiliteit die bij jouw behoeften past. 
 

Online meekijken en luisteren 

Bij remote interviews nodigen we de eindgebruikers uit voor een video call. Tijdens deze sessies delen de respondenten hun scherm, waardoor onze UX-onderzoekers hun gedrag kunnen volgen. Dit stelt ons in staat om de gebruikerservaring in realtime te evalueren en waardevolle inzichten te verkrijgen. Klanten hebben ook de optie om fysiek aanwezig te zijn en deel te nemen aan het onderzoek in onze speciale meekijkruimte. 
 

Diverse online onderzoeksmethoden 

Onze online onderzoeken omvatten Concept & Prototype UX-onderzoeken, waarbij we nieuwe ideeën in bijvoorbeeld Figma of AdobeXD testen en valideren. We voeren ook Navigatie & Design UX-onderzoeken uit om de gebruikersnavigatie op je website te evalueren aan de hand van specifieke taken. Content UX-onderzoeken richten zich op de begrijpelijkheid en vindbaarheid van relevante content. Daarnaast bieden we Propositie & Behoefte UX-onderzoeken aan, waarbij we dieper ingaan op bijvoorbeeld recent ontwikkelde pay-offs en de vertaling hiervan naar je website of app. 
 

Voor wie is remote usability onderzoek geschikt? 

Onze remote usability-onderzoeken zijn ideaal voor zowel kleine als grote bedrijven die snel inzicht willen krijgen in de gebruikerservaring van hun website of app. Door kwalitatieve gebruikersdata te verzamelen, kunnen we knelpunten identificeren en de gebruiksvriendelijkheid optimaliseren. Dit leidt tot een betere voldoening van de behoeften van eindgebruikers en verhoogt de conversie op je platform.  

“Op afstand meekijken, maar dichtbij de gebruikerservaring. Bij Lab45 brengen we usability onderzoek naar jouw locatie, waar je ook bent.”

FAQ

Bij een fysiek usability onderzoek ben je persoonlijk aanwezig in ons lab, wat meer focus en betrokkenheid mogelijk maakt. Een remote usability onderzoek daarentegen wordt op afstand uitgevoerd, waardoor je de mogelijkheid hebt om deel te nemen aan andere meetings tijdens de dag. Het is vooral geschikt voor het valideren van aannames, terwijl fysieke onderzoeken meer geschikt zijn voor diepgaande UX discussies en interactieve oplossingsgesprekken

Zeker! Bij een remote usability onderzoek kun je meerdere teamleden uit verschillende lagen van je organisatie uitnodigen om mee te kijken en luisteren. Dit helpt bij het verzamelen van diverse perspectieven en inzichten.

Een remote usability onderzoek is over het algemeen kostenefficiënter dan een fysiek onderzoek, omdat er geen reistijd en -kosten zijn. Dit maakt het een budgetvriendelijkere optie voor bedrijven.

Een remote usability onderzoek is geschikt wanneer je voornamelijk aannames wilt valideren en minder verwacht dat er uitgebreide UX-discussies of oplossingsgerichte gesprekken zullen plaatsvinden. Het is ook een voordeligere optie. Een fysiek onderzoek is ideaal voor diepgaande focus en interactie, en kan zelfs dienen als een leuk teamuitje. 

In een usability-onderzoek ontvangt u gedetailleerd inzicht in hoe gebruikers uw product of dienst ervaren. U ontdekt knelpunten, begrijpt wat goed werkt en wat verbeterd moet worden. Met deze inzichten kunt u gerichte verbeteringen doorvoeren om de gebruikerservaring te optimaliseren, de klanttevredenheid te verhogen, conversie te verbeteren en uw product of dienst beter af te stemmen op de behoeften van uw doelgroep. Kortom, een usability-onderzoek biedt concrete input voor het nemen van data-gedreven beslissingen en het versterken van uw product of dienst op de markt.

Een usability-onderzoek biedt waardevolle inzichten in hoe gebruikers interageren met uw product of website. Deze inzichten kunnen u helpen bij het identificeren van specifieke problemen of knelpunten. Hierdoor kunt u gerichtere A/B-testen uitvoeren, waarbij u hypothesen kunt formuleren op basis van de bevindingen uit het usability-onderzoek. Bovendien kan een usability-onderzoek helpen bij het verduidelijken van Hotjar-analyses door de menselijke context en motivaties achter het gedrag van gebruikers beter te begrijpen, waardoor u deze analyses effectiever kunt interpreteren en optimaliseren.

Meer weten?

Wil je meer weten of verder praten over een concrete onderzoeksvraag? Plan dan direct een afspraak in.