Gebruiksvriendelijkheid Testen bij Lab45

Bij een User Experience (UX) onderzoek bij Lab45 testen we de gebruiksvriendelijkheid (Usability test) én gebruikerservaring (UX) van een website of app met als doel jouw website of app te verbeteren. 

 

Burger Menu

Gebruiksvriendelijkheid Testen bij een Onderzoeksbureau

Tegenwoordig bestaat UX onderzoek in verschillende onderzoeksmethoden, denk hierbij aan: remote user testing óf fysiek usability testing, met óf zonder interviewer en verschillende type. UX Onderzoeksmethoden zijn onder andere, Concept/Prototype, Navigatie & Design UX onderzoek, Content UX onderzoek, Propositie & Behoefte UX onderzoek). Daarnaast kan gebruik gemaakt worden van verschillende manieren en methodieken om de gebruikservaring te testen, zoals: 1-op-1 interviews, Eye tracking, Tree-Testing en Card Sorting. 

Door middel van een UX kwalitatief onderzoek kunnen hypotheses over de gebruiksvriendelijkheid en gebruikerservaring van een website of app getoetst worden met als doel de servicebereidheid of conversie van een website of app te verhogen.

Redenen voor een
onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid

Er zijn drie goede redenen om UX onderzoek als tool toe te voegen aan je gereedschapskist: Ten eerste krijg je direct meer inzicht in de knelpunten van gebruikers bij een customer journey of user flow van een (prototype) website of apps. Ten tweede, ontdek je waarom dit als een knelpunt wordt ervaren en hoe dit kan worden opgelost. Deze input kan worden gebruikt voor objectievere input voor A/B testen. Tot slot helpen de data-gedreven inzichten om de interne backlog te prioriteren en aan te scherpen op basis van objectieve klantfeedback. Hierdoor voer je nooit meer interne discussies op basis van een onderbuikgevoel, maar kan je op basis van de gegeven kwalitatieve feedback beargumenteren wat de impact van een verbetering zal zijn op een gebruiker.

Gebruiksvriendelijkheid (Usability) versus Gebruikerservaring (UX)

Bij het testen van de gebruiksvriendelijkheid van een website of app, ook wel een usability onderzoek, wordt de mate waarin een eindgebruiker effectief, efficiënt en naar tevredenheid een website of app doorloopt onderzocht. Hierin wordt o.a. gelet op het volgende: toegankelijkheid, laadsnelheid, lay-out en navigatie structuur. In de afgelopen jaren is het belang van toegankelijkheid gegroeid. Denk aan: kleurgebruik, begrijpelijke teksten, het aanbieden van alternatieve content voor afbeeldingen, audio en video. Toegankelijkheid houdt in dat iedereen, ook mensen met een beperking, jouw website gebruiksvriendelijk ervaren en deze makkelijk kunnen navigeren. Kortom, bij een onderzoek naar gebruiksvriendelijkheid, wordt het raamwerk van een website of app onderzocht. Gebruikerservaring (UX) gaat een stap verder. Deze beantwoord de vraag waarom de interactie met de website of app wel of niet goed wordt ervaren. Bij een onderzoek naar de user experience zal een onderzoeker dieper graven in onderliggende motivaties en behoeftes van een gebruiker op een website of app. De onderzoeker achterhaalt in hoeverre een aanbieder erin slaagt om te voldoen aan de behoeften van de gebruiker en identificeert mogelijke verbeteringen. Een website of app kan gebruiksvriendelijk zijn, en toch een gebruikerservaring bieden die te wensen over laat.

Veelgestelde vragen over 
Gebruikersvriendelijkheid Testen | FAQ

Bij een onderzoek naar Usability kijkt een onderzoeker o.a. naar de toegankelijkheid, laadsnelheid, lay-out en navigatie structuur van een website of app. Bij een onderzoek naar de gebruikerservaring (UX) wordt de algehele ervaring van een website of app getoetst en in hoeverre deze aansluit op de behoefte van de gebruiker.

Het wordt geadviseerd om zo vroeg mogelijk in het ontwikkelingsproces de website of app te testen onder de gebruikers. Lab45 test met regelmaat prototype designs bij gebruikers. Onze UX onderzoekers geven advies in het minimale prototype design dat opgeleverd moet worden om te testen.

Zelf een UX onderzoek uitvoeren kan makkelijk in 8 stappen: 

  1. Stel knelpunten op de website of app vast
    Met behulp van andere data, bijvoorbeeld data uit Google Analytics, Hotjar of Usabilla.

     

  2. Stel je onderzoeksvraag en hypotheses vast
    Wat is de hoofdvraag van het onderzoek en welke aannames wil je getoetst hebben?

     

  3. Kies een onderzoeksmethodiek
    Bijvoorbeeld: gemodeerd of ongemodeerd? Remote of fysiek?

     

  4. Stel respondent profiel samen
    Bijvoorbeeld: 25-55 jaar oud, spreiding m/v, spreiding in opleidingsniveau.

     

  5. Werf en selecteer respondenten
    Maak gebruik van je netwerk of schakel een bureau in.

     

  6. Maak een gespreksleidraad
    Tip: focus op het stellen van open vragen. Laat ruimte over om door te vragen.

     

  7. Voer het UX onderzoek uit
    Tip: Nodig belangrijke stakeholders uit om mee te kijken. Maak een planning die ruimte biedt voor overleg met deze stakeholders.

     

  8. Analyseer de onderzoeksresultaten
    Welke data komt met regelmaat terug en wat voor impact heeft dit op de gebruikerservaring? Wat zijn hierin hoofd- en bijzaken? Wat is low-hanging fruit en welke actiepunten zullen beter moeten worden uitgewerkt?

Hulp nodig van een expert op het gebied van UX onderzoek? Neem dan contact op.

Powered by

Gemiddelde beoordeling lab45

5-star rated Analytics and Optimisation Agency by Emerce 2021